Речита материјалност. Словеначка празнична јела и Словенци у Србији

DOI: 10.2298/GEI1601065G; UDC: 392.81:398.332(497.11)(=163.6)

Сажетак

Рад је посвећен материјалу сакупљеном у току ауторског теренског рада у Београду, Новом Саду и Руми у току 2008, 2012. и 2015. Сакупљање података различитим истраживачким методама, нарочито коришћењем наративног интервјуа, методе посматрања и упитника, подаци обезбеђују увид у словеначку имигрантску заједницу у Србији и значај словеначких елемената исхране код чланова ове заједнице, као и у словеначкој заједницици у целини. Премда храна примарно представља елемент материјалног света, она такође игра значајну улогу у контексту различитих друшвених и културних миљеа. Неки од елемената културе исхране, нарочито одређена јела, зачини и технике припреме су нарочито значајни у креирању и очувању етничког идентитета имигрантских заједница, као и индивидуалних идентитета њихових чланова. Међу Словенцима који живе у Србији, ово важно место заузимају, пре свега, словеначка празнична јела која се припремају за већину великих породичних прослава и догађаја. Храна, а нарочито празнична јела, не само да симболизују друштвене везе и поделе, већ активно учествују у њиховом креирању и обнављању. Постајући симбол етничке афилијације Словенаца који живе ван Словеније, ова јела имају сврху материјализације.

Кључне речи: словеначки имигранти, Србија, култура исхране, празнична јела, прославе, етнички идентитет.


Reference

Baš, Angelos et al. 2004. Slovenski etnološki leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga.
Buchli, Victor. 2002. Introduction. The material culture reader (ed. Victor Buchli).
Oxford in New York: Berg, 1–23.
Douglas, Mary. 1984. Food in the Social Order: Studies of Food and Festivities in
Three American Communities. New York: Russel Sage Foundation.
Dawson, Andrew, Rapport, Nigel. 1998. Migrants of Identity (ed.). Oxford in New York: Berg.
Godina Golija, Maja. 2008. "Materialne sledi kulture. Prazniki in praznična miza
Slovencev v 20. in 21. stoletju." Traditiones 37 (2): 111–128.
Godina Golija, Maja. 2014. "Potica in njene zgodbe. Slovenci v Srbiji in simbolni
pomen hrane." Dve domovini 3: 55–66.
Haid, Oliver M. 2002. Tasks and Challenges of Nutritional Ethnology in Current
Festival Culture: A Case Study of Two-South Tyrolean Town Festivals.
Food and celebration. From fasting to feasting. Proceedings of the 13th
Conference of the International Commission for Ethnological Food Research, Ljubljana, Preddvor, and Piran, Slovenia, June 5–11, 2000.
Ljubljana: Založba ZRC, ZRC SAZU; Dublin: Department of Irish Folklore, University College, 371–379.
Hazler, Vito. 2014. "O svetnikih, ki nam vinca rujnega dajó." Praznična večglasja.
Prazniki in oblikovanje skupnosti na Slovenskem. Ljubljana: Znanstvena
založba Filozofske fakultete, 29–71.
Hörandner, Edith. 2002. Food and Ambience. Food and celebration. From fasting
to feasting. Proceedings of the 13th Conference of the International Commission for Ethnological Food Research, Ljubljana, Preddvor, and Piran,
Slovenia, June 5–11, 2000. Ljubljana: Založba ZRC, ZRC SAZU; Dublin:
Department of Irish Folklore, University College, 253–256.
Jeggle, Utz. 1988. "Eßgewohnheit und Familienordnung. Was beim Essen alles
mitgegessen wird." Zeitschrift für Volkskunde 84: 189–205.
Köstlin, Konrad. 2010. "A new Ascension of Regional Food." Food and Meals at
Cultural Crossroads. Oslo: Novus Press, 36–46.
Makarovič, Gorazd. 1991. "Prehrana v 19. stoletju na Slovenskem." Slovenski etnograf 33-34/ : 127–205.
Mennell, Stephen et al. 1998. Prehrana i kultura. Sociologija hrane. Zagreb: Jesenski i Turk.
Petridou, Elia. 2001. "The taste of home. Home possessions." Material culture behind closed doors (ed. Daniel Miller). Oxford in New York: Berg, 87–107.
Poljak Istenič, Saša. 2010. "Pomen društev za izseljence. Društvo Slovencev »Sava«, Beograd." Traditiones 39 (1): 195–217.
Poljak Istenič, Saša. 2014. "Prazniki, identiteta, ideologija. Kmečka ohcet v
Ljubljani." Praznična večglasja. Prazniki in oblikovanje skupnosti na Slovenskem. Ljubljana: Znanstvena založba Filozofske fakultete, 71–91.
Rowlands, Michael. 2002. The Power of Origins. Questions of Cultural Rights. The
material culture reader (ed. Victor Buchli). Oxford in New York: Berg, 105–115.
Santino, Jack. 1996. New Old-Fashioned Ways: Holidays and Popular Culture.
Knoxville: The University of Tennessee Press.
Slavec Gradišnik, Ingrid. 2014. "Ubrani in razglašeni decembrski čas. " Praznična
večglasja. Prazniki in oblikovanje skupnosti na Slovenskem. Ljubljana:
Znanstvena založba Filozofske fakultete, 133–165.
Sutton, David E. 2001. Remembrance of Repasts. An Anthropology of Food and
Memory. Oxford in New York: Berg.
Wiegelmann, Günter. 2006. Alltags und Festspeisen in Mitteleuropa. Innovationen,
Strukturen und Regionen vom späten Mittelalter bis zum 20. Jahrhundert.
Münster: Waxmann.
Објављено
01.07.2016.
Како цитирати
GODINA GOLIJA, Maja. Речита материјалност. Словеначка празнична јела и Словенци у Србији. Гласник Етнографског института САНУ, [S.l.], v. 64, n. 1, p. 65-75, july 2016. ISSN 2334-8259. Доступно на:
<https://www.ei.sanu.ac.rs/index.php/gei/article/view/150>.
Датум приступа: 28 mar. 2024