Културна интимност и исхрана: један интервју и расправа

DOI: 10.2298/GEI1401101D УДК: 392.8(497.11)

  • Gordana Đerić (Serbia) Институт за европске студије, Београд
    gordanadjeric9@gmail.com

Сажетак

Полазећи од претпоставке да су домен хране и с њим повезана шира питања односа према исхрани кључни за развојне домете културе, однос српског друштва према (ис)храни тематизован је на примеру интернетске расправе поводом интервјуа Мигела Родригеса датог Политици – „Срби нису сиромашан народ“. Како је у овој расправи покренуто питање (ис)хране као јединог мерила развоја, у тексту се преиспитују обелодањене локалне тензије и нелагодности произашле из односа према селу и сеоским производима, у контексту питања развоја Србије и у контексту узорних слика њеног јавног представљања. Расветљавању комплексности ових односа приступа се из угла појмовно-аналитичког концепта културне интимности, америчког антрополога Мајкла Херцфелда, и анализе дискурса.


Кључне речи: (ис)храна, културна интимност, развој, перформативност, Мајкл Херцфелд.

Reference

Банић Грубишић, Ана 2012. „Оброк дана после сутра. Храна и исхрана у
постапокалиптичним филмовима“, ЕАП, н.с. бр.1, 2012 :185–212.
Генис, Александар 2004. Сточићу, постави се (превод с руског Драгиња
Рамадански). Геопоетика : Београд.
Генис, Александар 2009. Храна, крв и тло (превод с руског Драгиња Рамадански).
Геопоетика : Београд.
Герзић, Боривој 2012. Речник српског жаргона (и жаргону сродних речи и
израза). СА : Београд.
Ђерић, Гордана 2013. „Храна – прича нашег живота. Прилог студијама хране и
антропологије укуса“. ЕАП , н.с. бр. 1 (8) 2013 :41–59
Farquhar, Judith 2002. Appetites: Food and sex in Post-socialist China. Duke
University Press: Durham, NC and London.
Херцфелд, Мајкл 2004. Културна интимност. Социјална поетика у националној
држави. Библиотека XX век :Београд.
Howkins, Alun 1986. „The Discovery of Rural England“, in Lolls, R. and Dodd, Ph.
Englishness: Politics and Culture 1880-1920. Croom Helm :London.
Кнежевић, Сребрица „Теоријско-методолошки приступ проучавању исхране“.
Етнолошке свеске, 3 (3) 1980 :3–17.
Радојчић, Драгана „Кулинарско умеће у медијима“, Гласник Етнографског
института САНУ, 57 (1) 2009 :93–106.
Радојчић, Драгана 2012 Дијалози за трпезом, антрополошка монографија о
култури исхране. Београд : Етнографски институт САНУ :Службени
гласник.
Рајт, Роналд 2007. Кратка историја напретка (превела с енглеског Бојана
Бујин). Геопоетика : Београд.
Rodríguez Andreu, Miguel 2012, Anatomia Serbia. Embajada de Espana en Belgrado
: Belgrado.
Slocum, Rachel 2011. „Race in the study of food”, Progress in Human Geography 35.
3 (Jun 2011): 303–327.
Стендиџ, Том 2010. Јестива историја човечанства (превод с енглеског Бојана
Вујин). Геопоетика :Београд.
Visser, Margaret 2010. Much Depends on Dinner: The Extraordinary History and
Mythology, Allure and Obsessions, Perils and Taboos of an Ordinary Meal.
Grove Press/Atlantic.
Wrangham, Richard 2009. Catching Fire: How Cooking Made Us Human. Basic
Books : New York.
http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Srbi-nisu-siromasan-narod.lt.html
Објављено
20.06.2023.
Како цитирати
(SERBIA), Gordana Đerić. Културна интимност и исхрана: један интервју и расправа. Гласник Етнографског института САНУ, [S.l.], v. 62, n. 1, p. 101-111, june 2023. ISSN 2334-8259. Доступно на:
<https://www.ei.sanu.ac.rs/index.php/gei/article/view/333>.
Датум приступа: 27 apr. 2024