Културна интимност и исхрана: један интервју и расправа - (Serbia), Gordana Đerić (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 62 Број 1 (2014): Истраживање миграција, 2014)
Полазећи од претпоставке да су домен хране и с њим повезана шира питања односа према исхрани кључни за развојне домете културе, однос српског друштва према (ис)храни тематизован је на примеру интернетске расправе поводом интервјуа Мигела Родригеса датог Политици – „Срби нису сиромашан народ“. Како је у овој расправи покренуто питање (ис)хране као јединог мерила развоја, у тексту се преиспитују обелодањене локалне тензије и нелагодности произашле из односа према селу и сеоским производима, у контексту питања развоја Србије и у контексту узорних слика њеног јавног представљања. Расветљавању комплексности ових односа приступа се из угла појмовно-аналитичког концепта културне интимности, америчког антрополога Мајкла Херцфелда, и анализе дискурса. Кључне речи: (ис)храна, културна интимност, развој, перформативност, Мајкл Херцфелд.