Peter Slavkovský, Slovenská etnografia. Kompendium dejín vedného odbory

Сажетак

Peter Slavkovský, Slovenská etnografia. Kompendium dejín vedného odbory


(Slovačka etnografija. Kompendijum istorije naučne discipline). Veda, vydavatelstvo Slovenskej akademie vied, Ustav etnologie SAV, Bratislava 2012, 1−127.


Књига Петера Славковског представља веома прегледану и сажету историју развоја етнографије (етнологије, народописа) у Словачкој. Како сам аутор истиче, развој једне научне дисциплине неминовно прати и интерес за њену историју, другим речима – једна врста ауторефлексије. Прва питања која се постављају у случају етнографије јесу: када је спонтано интересовање за начин живота и културу широких слојева прерасло у систематски научни рад, који подразумева дефинисане методе и објекат истраживања; шта је подстакло интересовање за ову дисциплину; које институције су је уобличавале. У овој књизи, поред прегледа развоја дисциплине која се бавила начином живота и културом Словака на три плана – материјалном, социјалном и духовном, и сама ова наука ставља се у друштвени контекст у коме је настајала, који је деловао подстицајно и/или је ограничавао њен развој. Стога је историја дисциплине сагледана у четири временска периода, који у овом погледу имају одређене специфичности (од краја 18. до краја 19. века, од краја 19. до средине 20. века, друга половина 20. века, последње две деценије). 

Објављено
29.06.2018.
Како цитирати
(SERBIA), Mladena Prelić. Peter Slavkovský, Slovenská etnografia. Kompendium dejín vedného odbory. Гласник Етнографског института САНУ, [S.l.], v. 61, n. 2, p. 196-198, june 2018. ISSN 2334-8259. Доступно на:
<https://www.ei.sanu.ac.rs/index.php/gei/article/view/367>.
Датум приступа: 24 apr. 2024