Mezinárodní komise pro studium lidové kultury v Karpatech a na Balkáně. Obydlí v Karpatech a přilehlých oblastech balkánských. Sintéza mezinárodního výzkumu

Сажетак

Mezinárodní komise pro studium lidové kultury v Karpatech a na Balkáně. Obydlí v Karpatech a přilehlých oblastech balkánských. Sintéza mezinárodního výzkumu Karpatská část: Jiří Langer.


Balkánská část: Helena Bočková Šmíra-print, s.r.o, Ostrava, 2010, 1–936.


Наслов ове веома опсежне монографије у преводу на српски језик гласи: „Обитавалиште у Карпатима и суседним областима Балкана. Синтеза међународног истраживања“. Монографија представља резултат вишедеценијског истраживачког рада, организованог у оквиру Међународне комисије за студирање народне културе у Карпатима и на Балкану. На основу прикупљеног материјала, синтетички текст у виду ове монографије написала су два аутора из Чешке Републике: а) делове Монографије који се односе на област Карпата написао је Јижи Лангер (PhDr. Jiří Langer, CSc), дугодишњи посленик Валашког музеја у природи, у Рожнову под Радхоштем (у пензији од 1996), члан Асоцијације европских музеја у природи и главни уредник часописа Ethnologia Europae Centralis; б) делове Монографије који се односе на области Балкана написала је Хелена Бочкова (PhDr. Helena Bočková), раније запослена у Етнолошком институту Академије наука Чешке Републике и другим научним институцијама, а сада предавач на Филозофском факултету Масариковог универзитета у Брну (Институт славистике, који се бави и балканистиком), с дугогодишњим искуством у балканистичким истраживањима, посебно у Бугарској и Македонији. Материјалну потпору припреми Монографије пружала је 1998–2001. године Грантова агентура Академија наука Чешке Републике. Монографија је посвећена „успомени на Вацлава Фролеца [prof. Ph.Dr Václav Frolec, DrSc, 1934–1992], дугогодишњег главног секретара Међународне комисије за студирање народне културе у Карпатима и на Балкану, неуморног творца и иницијатора истраживачке сарадње етнолога земаља централноисточне и југоисточне Европе“. 

Објављено
29.06.2018.
Како цитирати
(SERBIA), Miloš Luković. Mezinárodní komise pro studium lidové kultury v Karpatech a na Balkáně. Obydlí v Karpatech a přilehlých oblastech balkánských. Sintéza mezinárodního výzkumu. Гласник Етнографског института САНУ, [S.l.], v. 61, n. 2, p. 190-196, june 2018. ISSN 2334-8259. Доступно на:
<https://www.ei.sanu.ac.rs/index.php/gei/article/view/366>.
Датум приступа: 26 apr. 2024