Божански геније, субверзивни херој или креативни предузетник? Истраживање различитих аспеката уметника као митске фигуре - Mevorah, Vera; Guga, Jelena; Markov, Čedomir (ГЛАСНИК ЕТНОГРАФСКОГ ИНСТИТУТА САНУ, 2023)
Људи су уметност одувек повезивали са стварањем и преношењем митова. Док је мит као тема у уметности детаљно обрађен, истраживања о „митској“ природи личности уметника су далеко ређа. XX и XXI век донели су изазове статусу уметности и уметника у друштву, a историјски лоцирани архетипови и стереотипи које повезујемо са фигуром „уметника“ и данас опстају (нпр. „генијалност“, „субверзивни уметници“, „чудо од детета“, „ексцентрични“ итд.). У овом раду анализирамо различите тропе који се упорно користе за описивање уметника и истражујемо колико су митови који из тога произилазе релевантни у (само)перцепцији српских савремених уметника. Наш мултидисциплинарни приступ овој теми комбинује историјско-теоријску и емпиријску перспективу. Истражујући релевантну литературу, описали смо и мапирали кључне тропе (митске) личности уметника и њихов развој у западној култури. У теоријској анализи се бавимо неодвојивошћу дигиталне културе од свакодневног живота људи данас, који називамо постдигиталним. Испитујемо како прелазак у савременост утиче на одређивање „фигуре уметника“, односно како утиче на савремени процес стварања митова. Пратећи нашу историјско-теоријску анализу, урадили смо пет дубинских интервјуа са савременим српским уметницима како бисмо боље разумели колико су тропи уметника и мита релевантни за њихову самоперцепцију.
Keywords: мит; идентитет уметника; историја уметника; постдигитална култура; Србија