ЛЕКСЕМА BUKË („ХЛЕБ“) САГЛЕДАНА КРОЗ ПРИЗМУ АЛБАНСКЕ ФРАЗЕОЛОГИЈЕ И КУЛТУРЕ (С ОСВРТОМ НА СРПСКУ) - Мутавџић, Предраг; Кријези, Мерима (ГЛАСНИК ЕТНОГРАФСКОГ ИНСТИТУТА САНУ, 2022)
У раду пружамо један релативно ограничени поглед на значај лексеме bukë („хлеб“) у албанској култури из угла лингвокултурологије и фразеологије. Контрастивно разматрање је усмерено из смера од албанског ка српском, а заснива се на забележеним фразеологизмима и паремијама из релевантних општих и фразеолошких једнојезичних и двојезичних речника. Назначену лексему посматрамо као примарну, и поред тога што у обе средине нативни говорници употребљавају и низ других, секундарних, лексема за означавање различитих врста и облика хлеба. У албанској култури појам који именује лек сема bukë има посебно место, улогу и значај у развијању и неговању разли читих друштвених и међуљудских односа што се види путем појединих иди отипичних фразеологизама и паремија. Истовремено, низ идентичних или веома блиских, хомотипичних, фразеологизама са српским говори у прилог о постојању релативно подударних начина размишљања, вредновања и схва тања значаја и улоге хлеба у људском друштву.
Keywords: bukë; хлеб; албански; српски; преводни еквиваленти; етногра фија; култура