ЖЕНСКА ОДЕВНА ПРАКСА ТОКОМ ХХ ВЕКА У НОВОМ ПАЗАРУ И ОКОЛИНИ - Аксић, Нина; Зиљкић, Хасна (ГЛАСНИК ЕТНОГРАФСКОГ ИНСТИТУТА САНУ, 2022)
У овом раду представићемо свакодневно одевање у граду и селу, током XX века, на терену Новог Пазара. Акценат се ставља на женско свакодневно одевање и посебности које се одсликавају пре свега у конфесионалним праксама. Поред разлика у одевању које су проистекле из конфесионалних пракси, указаћемо и на неке друге аспекте који су утицали на различитост одевања, као што су – образовање, запосленост, утицај спољашње средине (људи ван породице, медији и др.), економски статус и др. Разлике условљене статусом жене у друштву, који се значајно мења након Другог светског рата, са већом еманципацијом жена и њиховим постепеним излажењем из патријархалног породичног оквира условиле су промене у одевном изгледу. Циљ рада је да се представе одевне праксе жена на територији Новог Пазара и околине.
Keywords: Нови Пазар и околина; одевање; промене; друштвени процеси; Срби; Бошњаци