ЧУРУШКА МОДА 1907–1937. ГОДИНЕ ИЛИ ИЗВЕШТАЈ ЈЕДНОГ МУЗЕЈСКОГ ИНСАЈДЕРА - Радисављевић, Катарина (ГЛАСНИК ЕТНОГРАФСКОГ ИНСТИТУТА САНУ, 2022)
У раду се полази од критике мишљења које се развило у XXI веку у оквиру етнолошке/антрополошке науке, а у вези је са проучавањем и тумачењем традицијског одевања сеоског становништва. Наиме, рад етнолога/кусто са посматра се као још један од романтичарских реликата музеологије у коме се не иде даље од бескрајног описивања одевних предмета и украса на њима. Међутим, отвореност антропологије ка различитим хуманистич ким наукама нам може помоћи да изнађемо нове начине тумачења онога што нам реликти прошлости у збиркама традиционалног одевања пружају. У смислу употребе других приступа, пре свега се мисли на теорију моде, родне студије, културну историју, али и неке од антрополошких приступа одевању који су код нас мање примењивани, као што је теорија културне аутентикације. Такође, биће речи о подели, која одавно постоји у антропо логији одевања, а односи се на дистинкцију између традиционалне одеће / народне ношње, фолклорног костима и модне одеће. Ова подела је веома битна у почетном тумачењу како старијих артефаката, тако и оних нових, који данас налазе своје место у збиркама одевања. На крају ће, на примеру прегаче из Чуруга која се чува у Збирци народних ношњи и одевања Музеја Војводине, бити показана примена једног методолошког правца развијеног у оквиру теорије моде.
Keywords: Збирке народних ношњи; мода; културна аутентикација; детек тив за одећу; прегача