МОДНА ПРОДУКЦИЈА SIROGOJNO STYLE: ПРИЛАГОЂАВАЊЕ НАРАТИВА О ПРОШЛОСТИ КОНТЕКСТУ САВРЕМЕНЕ МОДЕ - Богдановић, Бојана (ГЛАСНИК ЕТНОГРАФСКОГ ИНСТИТУТА САНУ, 2022)
Полазећи од чињенице да мода, према дефиницији, подразумева (и захтева) непрекидне промене и иновације, у раду се на примеру модне продукције Sirogojno Style прати процес прилагођавања наратива о прошлости, по коме је модна продукција Сирогојно стил дуги низ година била препознатљива на југословенској и међународној модној сцени, у контексту савремене моде. Овом приликом у фокусу интересовања налази се ауторска колекција Џорџ Стајлера (George Styler) NetWork приказана 2014. године на Недељи моде у Лондону (London Fashion Week), конкретније – део колекције који је урађен у сарадњи са фирмом „Sirogojno Company“. Проучавање нове наративне функ ције Сирогојно плетенина у контексту савремене моде базирано је на писа ним и визуелним изворима, као и на подацима добијеним полуструктури раним интервјуом који је априла 2021. године вођен са модним креатором Џорџ Стајлером. Циљ радa је да пружи допринос савременим антрополош ким студијама у области моде и одевања.
Keywords: модна продукција Sirogojno Style; Џорџ Стајлер; колекција NetWork; наративи; мода