Карактеристике лингвокултурног концепта ̓ одећа̓ у српском призренском говору - Милосављевић, Тања (ГЛАСНИК ЕТНОГРАФСКОГ ИНСТИТУТА САНУ, 2022)
Концепт ’одећа’ представља једну од кључних менталних, културних и језич ких константа у националној концептосфери, што га чини актуелним предме том научних истраживања у словенској лингвистици. Реконструкција концеп та са лингвокултуролошког аспекта подразумева анализу елемената његове вербалне експликације и интерпретације на језичкој слици света конкретне језичке или говорне заједнице. Наш задатак је опис концепта ’одећа’ у српском призренском говору преко лексичких јединица које садрже културну компо ненту значења и рефлектују карактеристике културне традиције, погледа на свет и српске језичке личности с краја 19. и почетка 20. века, са циљем да се издвоје етнографске особености старог Призрена у овој сфери материјалне традиционалне културе. На основу материјала из „Збирке речи из Призрена” Димитрија Чемерикића представићемо структуру концепта са лексичким доминантама обу ́кло, ру ́ба, те́ше, у чије оквире улазе квалификативи који употпуњују слику призренске свакодневне, свечане и обредне ношње; радње у вези са облачењем; појединачни делови мушке и женске одеће; украси као важна компонента естетског доживљаја старих Призренаца. Концептуализа ција одевања у свести призренске језичке личности, очитана у одговарајућим лексичким јединицама, манифестује културне и вредносне доминанте једне урбане периферне мултинационалне, мултикултурне и вишејезичке заједни це у одређеном историјском раздобљу, одражавајући утицаје и прожимања елемената културе одевања различитих етничких група.
Keywords: концепт ’одећа’; српски призренски говор; лингвокултуролошки приступ