Пионирска организација и школство у Бугарској: покушај дисциплиновања индивидуе - Јанчева, Јана (ГЛАСНИК ЕТНОГРАФСКОГ ИНСТИТУТА САНУ, 2022)
У раду су представљени и анализирани приступи који су били примењивани од стране Димитрове пионирске организације (ДПО) „Септемвријче“ у Бугарској, с намером да се школски живот ученика и наставника (а у неким аспектима чак и њихов лични живот) надзире и контролише, те да се тим путем припреме и дисциплинују будући лојални грађани социјалистичког друштва. У раду је акценат на Фукоовом концепту „испита“ (у најширем смислу те речи) као облика дисциплинске контроле која би требало да учини појединце видљивим и читљивим за власт. Уједно се позивам на тезу Дејана Дејанова која критикује двоструки поглед јавности на контролу коју власт спроводи како над онима који полажу испит тако и над онима који испитују. Истраживање се заснива на проучавању званичних докумената ДПО „Септемвријче“, школских докумената, биографских интервјуа и сопствених сећања.
Keywords: детињство; школа; пионирска организација; социјализам; Фукоов концепт „испита“