Смрт и самоубиство на етнографском терену: случај Бјуела Х. Квејна - Горуновић, Гордана (ГЛАСНИК ЕТНОГРАФСКОГ ИНСТИТУТА САНУ, 2023)
Непосредан повод за писање овог чланка је роман Девет ноћи бразилског писца Бернарда Карваља, а предмет тематизовање антрополошке танатографије и суицидологије на примеру писања о смрти заборављеног антрополога Бјуела Квејна међу бразилским Индијанцима. Повест о његовом антрополошком раду и самоубиству, својевремено табуисаној теми у англоамеричкој дисциплини, чини интегрални део значајне, али мање познате епизоде у историји америчке и бразилске антропологије прве половине XX века. Књижевно дело о којем је реч третира се као један од хеуристичких извора за реконструкцију Квејнове биографије и етнографије и антрополошко-историјску анализу случаја, а не као аналитички предмет по себи. Антрополошко разумевање и интерпретација самоубиства етнографа на терену укључује низ међусобно повезаних субјективних и објективних чинилаца: идионсинкратичну животну историју субјекта, природу и услове етнографског истраживања, стварно стање проучаваних индијанских заједница и политичку климу у Бразилу уочи Другог светског рата.