НЕМРТВИ НОВИ СВЕТ: ОКРУЖЕЊЕ АПОКАЛИПСЕ И ДРУШТВЕНИ ОДНОСИ УСЛЕД ЕПИДЕМИЈЕ ЗОМБИЈА - Мандић, Марина (ГЛАСНИК ЕТНОГРАФСКОГ ИНСТИТУТА САНУ, 2022)
Наративи филмова о зомбијима изражавају друштвене односе у околности ма апокалиптичног социјалног окружења, указују на незаустављиве процесе ширења болести, односно свеприсутност зомбија као основних преносилаца заразе, наглашавајући дискурсе биолошке катастрофе, односно епидемије инфективних обољења као потенцијалног начина завршетка модерне циви лизације. Епидемија приказана у филмовима о зомбијима се може посма трати као нека врста замишљене будућности вируса, односно као напред ни стадијум развоја инфективних болести, које доводе до деконструисања и потпуног слома постојећег друштвеног система, а потом до апокалиптичних последица и настанка новог социјалног поретка. Епидемија производи окол ности у којима долази до престанка пређашњег институционалног организо вања и обликовања индивидуалног понашања који трансформишу друштвену сферу у складу за захтевима нових социјалних и биолошких дискурса. Услед таквих околности, долази до промене друштвеног окружења, а болест постаје означитељ социјалних стратегија, односа према зараженима, арена прерас поделе друштвене моћи и средстава за одржавање живота. Идеја рада јесте указивање на начине социјалног реорганизовања прилагођеног друштвеним поремећајима изазваним епидемијом зомбија, истицање улоге болести при ликом обликовања социјалних група и друштвених односа, са циљем разот кривања начина на које филмски наративи метафоризују учинковитост ин фективних обољења.