Космогонијске представе код деце виших разреда основне школе: детињство и свемир - Томашевић, Милан (ГЛАСНИК ЕТНОГРАФСКОГ ИНСТИТУТА САНУ, 2022)
Рад доноси истраживање представа о настанку свемира и планете Земље које имају ученици од 5. до 8. разреда основне школе у Београду. Таква саз нања требало би да нам отворе простор за даљу анализу односа младих људи према науци и свету који она описује. Са њима је могуће стећи бољи увид у темељне представе о стварности које људи уопште граде и усвајају. Полазна хипотеза је да ђаци сами стварају хибридне концепције које ком бинују знање са наставе, идеје из популарне културе и савремене научне теорије које су им доступне путем различитих медија. Биће анализирано космолошко знање које се ђацима нуди на часовима географије, као што ће бити описан и један популарни дискурс приступачан младим људима. На покон, биће представљено прелиминарно етнографско истраживање кос могонијских представа ученика обављено на пробном узорку. Циљ истра живања је сагледавање фундаменталних знања о реалности, о формирању когнитивног оквира у који ученици уписују сопствене представе о месту Земље и живота у свемиру.