Prisustvo tradicionalne muzike u Srbiji danas u izmenjenom radnom i prazničnom svakodnevlju - Aleksić, Nina (Bulletin of the Institute of Ethnography SASA, 2022)
U tematskom zborniku Prisustvo tradicionalne muzike u Srbiji danas u izmenjenom radnom i prazničnom svakodnevlju, šest radova eminentnih naučnih imena iz Srbije, ukazalo je na značaj tradicionalne muzike, na njeno prisustvo danas i transformacije koje je doživela, kao i na načine na koje se danas predstavlja. Početna zamisao urednika publikacije bila je davanje odgovora na pitanje mesta i uloge muzike u savremenom životu Srbije, koji su se mogli jedino i ponuditi sa različitih tački gledišta, iz različitih disciplina, jer muzika ne predstavlja samo zvučni fenomen, već je i vitalno važan deo svake kulture kao sinkretične celine. Ovaj prvi po redu zbornik, jer postoje želje da se rad na ovoj temi nastavi, uredili su dopisni član SANU Jelena Jovanović i prof. dr Dragan Žunić, a objavljen je u izdanju Srpske akademije nauka i umetnosti, tj. Ogranka SANU u Nišu.