Materijalna kultura iz novog ugla. Danijela Velimirović, Kible, baklave i fistani: tradicionalna materijalna kultura Srba u XIX i početkom XX veka - Ivanović Barišić, Milina (Bulletin of the Institute of Ethnography SASA, 2022)
Živimo u vremenu kada je tradicionalni način života, pa samim tim i materijalno stvaranje koje ga je karakterisalo, gotovo u potpunosti potisnuto ne samo iz svakodnevnog života, nego većim delom i iz obredno-običajne prakse. Iz tih razloga svaki rad koji se bavi problematikom materijalne kulture od izuzetnog je značaja jer doprinosi boljem upoznavanju ne samo prošlosti naroda koji ju je stvarao, već je istovremeno podsećanje na tu istu prošlost. U tom smislu se može posmatrati i monografska studija Kible, baklave i fistani: tradicionalna materijalna kultura Srba u XIX i početkom XX veka.