Odrastanje iz antropološke perspektive – primeri iz Sofije i Beograda: uvod u temat - Đorđević Crnobrnja, Jadranka (Bulletin of the Institute of Ethnography SASA, 2022)
Juna 2000. godine je deset saradnika Etnografskog instituta SANU krenulo put Sofije na Prvu bugarsko–srpsku naučnu konferenciju. Naučna konferencija „Životni ciklus“ je bila prva po redu u okviru trogodišnjeg projekta „Paralelno istraživanje životnog ciklusa u Srbiji i Bugarskoj“, koji je realizovan u tom periodu između Etnografskog instituta sa muzejom pri Bugarskoj akademiji nauka (BAN) i Etnografskog instituta SANU. Potom su usledile druga i treća bugarsko–srpska / srpsko–bugarska konferencija, a zatim još nekoliko naučnih konferencija koje su realizovane između dveju naučnih institucija. Pomenuti projekat, kao i ostali koji su sledili, ostvareni su u okviru međuakademijske saradnje između Bugarske akademije nauka i Srpske akademije nauka i umetnosti. Zajedničke publikacije, poput zbornika radova i temata objavljenih u Glasniku Etnografskog instituta SANU, predstavljaju jedan od značajnih rezultata koji proizilaze iz saradnje koja se uspešno nastavlja i u sadašnjosti.