Светислав Вученовић, Урбана и aрхитектонска конзервација, том 1: Свет – Европа - (Serbia), Goran M. Babić (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 53 (2005), 2005)
Заштита културних добара захтева хармоничан економски и социјални развој друштва, високо развијену свест грађана и власти, као и изражену потребу за цивилизацијским напретком. Однос према културној баштини један је од најверодостојнијих показатеља цивилизацијског нивоа неког друштва и његове средине. Зато је заштита и ревитализација културног наслеђа, у већини земаља света, један од приоритетних задатака целокупног друштва.