Тома Миленковић, Калмици у Србији 1920-1944 - (Serbia), Milina Ivanović Barišić (Гласник Етнографског института САНУ, 2005)
Тома Миленковић, Калмици у Србији 1920-1944 Београд 1998, 5-241 Калмици су народ жуте расе, монголског порекла. Преци Калмика (Горјати – западни Монголи) живели су у Џунгарији (пространа, безводна, континентална област, без већих река и језера и са поприлично суровим условима за живот), у централној Азији, на простору између планина Тјеншан и Алтај. Данас је то провинција Синкјанг у западној Кини.