Дидара – прича о ходању "изван линија" – Мирослава Малешевић, Дидара – животна прича једне Призренке - (Serbia), Ildiko Erdei (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 53 (2005), 2005)
Постоје бар два разлога због којих уопште није случајно што је баш Мирослава Малешевић написала ову и овакву књигу. Најпре, то је њено трајно интересовање за друштвену и културну конструкцију женскости и женствености, како у традиционалним, сељачким, тако и у модерним, урбаним контекстима. М. Малешевић је једна од ретких ауторки у етнологији/антропологији која се већ више година доследно бави истраживањем друштвеног обликовања женских улога и заинтересована је за специфично искуство женског дела човечанства. Поред тога, њено истраживачко интересовање је већ дуго усмерено и ка анализи и вивисекцији социјализма и постсоцијализма, као посебних и аутентичних облика друштвеног реда, али и – што је за антрополошку перспективу још важније – особених система производње значења. Ова два доминантна поља интересовања укрштају се у књизи „Дидара – животна прича једне Призренке“, у којој Мирослава Малешевић реконструише животну причу једне жене представљајући нам, истовремено, причу о социјалистичкој модернизацији у другој Југославији.