Џаред Дајмонд, Микроби, пушке и челик. Судбине људских друштава - (Serbia), Aleksаndаr Pаlаvestrа (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 53 (2005), 2005)
Књига Микроби пушке и челик. Судбине људских друштава, Џареда Дајмонда на први поглед може да завара својим насловом, поднасловом, па чак и првом реченицом у којој се наводи да је циљ књиге „кратка историја свих нас у последњих 13000 година“. Читалац, дакле, може погрешно помислити да је у питању још један уопштен, синтетски, преглед светске историје, какви су се радо писали у првој половини XX века. Већ друга реченица Дајмондовог увода, међутим, открива праву тему ове књиге: зашто се историја на разним континентима одвијала на различите начине? Могућим одговорима на ово, наизглед једноставно, питање аутор посвећује своју обимну, документовану и узбудљиву студију. Књига је од објављивања 1999. године у свету доживела неколико издања, продато је преко милион примерака, а аутор је за њу добио и престижну Пулицерову награду. Прошле године су се, заслугом издавача „АИЗ Досије“ и „Служебени лист СЦГ“, Микоби пушке и челик, у одличном преводу Гордане Вучићевић, појавили и пред нашом читалачком публиком.