Jared Diamond, Guns, Germs and Steel: The Fates of Human Societies - (Canada), J. Philippe Rushton (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 53 (2005), 2005)
Књига Микроби, пушке и челик: Судбине људских друштава, настала је, како нас аутор обавештава, као покушај да се одговори на „Јалијево питање“. Јали, становник нове Гвинеје, наводно је питао Џареда Дајмонда, еволуционог биолога чија су специјалност птице, „Који је разлог да сте ви белци створили толике товаре (карго) и донели их на Нову Гвинеју, док смо ми црни људи имали тако мало властитог товара?“ Карго/товар означава овде сву технологију – авионе, пушке, челичне секире – коју су Европљани донели на Нову Гвинеју, чији су тамнопути становници још увек користили камено оруђе. и пошто друштвене науке као такве нису успеле да дају задовољавајући одговор на Јалијево питање, Дајмонд нас информише да је он истраживао ову тему у протеклих 25 година, и да је пронашао једини, истински одговор, а то је да су људи са Евроазијског континента, у поређењу са Ново Гвинејцима, Аустралијским Абориџинима, Африканцима и Амероиндијанцима имали све предности животне средине. Евроазијци су тако били „рођени под срећном звездом“, на географски добром положају, који им је омогућавао дифузију обиља припитомљених животиња, биљака и културних иновација.