Алтернативна медицина – исцелитељи душе - (Serbia), Marko Stojanović (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 53 (2005), 2005)
Етаблирана и алтернативна или традиционална медицина структурно су одређене и повезане у складу са преовлађујућим вредносним системима и религиозним одређењем припадника заједнице. Културно-историјски процеси често су етаблирано постављали у алтернативно, и обратно. Кризе у друштву, као психофизички окидачи, иницирају структурне поремећаје личности код активних и пасивних учесника и иницирају потрагу за психотерапеутским методама које укључују постојање трансценденталне стварности. Кључне речи: традиционална култура, глобализација, друштвена криза, магијска пракса, исцелитељи, алтернативна психијатрија