Старовлашки Ера ивањичког краја у Цвијићево и данашње време - (Serbia), Desanka Nikolić (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 53 (2005), 2005)
У раду се врши поређење ставова о психичким обележјима данашњих становника ивањичког краја са описима Јована Цвијића о Ерама старовлашких области. Констатује се да данашњи Ера ивањичког краја, и поред тога што се прилагођава захтевима времена, остаје веран традицијском наслеђу, не променивши битно своју менталну структуру у односу на време Цвијићевих истраживања. Кључне речи: Јован Цвијић, Ивањички крај, Стари Влах, Ера, психичка обележја, прилагођавање, традицијско наслеђе.