Традиционалне такмичарске дечје игре као инструмент социјализације деце у Товаришеву - (Serbia), Aleksandar Krel (Гласник Етнографског института САНУ, 2005)
Циљ рада∗ је да на практичном примеру, односно у случају традиционалних такмичарских дечјих игара у Товаришеву, прикаже на који начин оне функционишу као важан инструмент социјализације, помоћу кога се на децу преносe експлицитни и имплицитни вредносни ставови и оријентације традицијског друштва. Примарни задатак рада је утврђивање и приказивање најважнијих циљева социјализације, остварених посредством такмичарских дечјих игара у Товаришеву. Стога су у њему у први план постављене њихове социјализирајуће вредности. Кључне речи: традиционалне такмичарске дечје игре, социјализација, Товаришево, физички/сензо-моторички развој, социјална интеграција; социјална стратификација; полна стратификација деце.