Етнолошка наука у Русиjи. Нови проjекти Института за етнологиjу и антропологиjу Руске Академиjе Наука - (Russian Federation), Mаrinа Mаrtinovа (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 53 (2005), 2005)
У овом раду приказана су етнолошка истраживања у Русији крајем XX и почетком XXI века. Акценат jе стављен на рад Института за етнологиjу и антропологиje Руске академиjе наука. Представљене су водеће етнолошке публикације и пројекти, који обухватају комплекс проблема – од историјских до савремених културних и етнополитичких процеса, као и проблеме идентитета и физичке антропологије. Кључне речи: Руска академија наука, етнолошка истраживања, историја и теорија етнолошке науке.