Привиђења у Западној Србији - (Serbia), Dаnijel Sinаni (Гласник Етнографског института САНУ, 2005)
Рад се бави веровањима везаним за појаву привиђења у западној Србији, на основу материјала добијеног теренским истраживањем у околини Пожеге и Лучана. Предложена је дефиниција самог појма „привиђење“, извршена је формална идентификација комплекса веровања везаног за феномен привиђења, у категоријама религијске теорије и религијске праксе, разматрањем пасивне и активне компоненте односа према овој оностраној појави, као и његови комуникацијско-функционални аспекти. Кључне речи: привиђење, онострано/овострано, аберантни покојник, ритуал.