Идентитет у 'виртуелној заједници': случај форума "Знак сагите" - (Serbia), Ivan Đorđević (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 53 (2005), 2005)
У раду се испитује функционисање једне врсте заједнице људи на Интернету, познате као Форум, на конкретном примеру форума љубитеља научне фантастике, фантастике и хорора, под називом „Знак Сагите“. Приступ феномену кибер-простора садржан је у покушају да се он промисли ван уобичајених, оштро супротстављених опозиција реално/виртуелно и расправа о вредносном карактеру виртуелне реалности. Разматрајући функционисање једне конкретне виртуелне заједнице и конструисање идентитетских пракси унутар ње, проблему се приступа са 'локалног' нивоа, сагледавајући праксу конкретних људи на конкретном простору. Кључне речи: кибер-простор, виртуелна заједница, конструкција идентитета, однос реално : виртуелно