Етнографско тумачење публике: еxit noise summer fest - (Serbia), Miroslava Lukić-Krstаnović (Гласник Етнографског института САНУ, 2005)
Фестивали заузимају значајно место на планетарној пијаци друштвених комуникација. Они представљају догађаје, светковине, скупове ритуала и произвођаче симбола у хипертрофираном облику. Музички фестивали јесу инверзија живота, али и његова копија. EXIT noise summer fest је највећи музички фестивал у Југоисточној Европи. Намера интердисциплинарних истраживања 2002. године (учествовало 50 истраживача) била је да се на репрезентативном узорку од 500 испитаника добије слика једног културног догађаја и његових протагониста, пре свега, публике. Као члан истраживачког тима, своју анализу заснивам на том обимном материјалу. кључне речи: фестивал, спектакл, светковина, публика, популарна музика, семантика буке и тела.