Кречане/клачине – занат који је изумро - (Serbia), Dragana Rаdojičić (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 53 (2005), 2005)
У раду се, на основу расположивих архивских вести, говори о заборављеној производњи креча за потребе некадашњих грађевинара, чија су камена здања и данас у добром стању. Креча, који се производио у кречанама вековима познатом методом, данас готово да нема. Понеки остаци кречана које датирају из XVIII века и старе архивалије млетачких нотара, који су у судским књигама помно бележили све што се односило на поједине кречане, локалитете на којима су се налазиле, њихове власнике, набавке, као и на спорна питања у којима су потражња и наплата биле најзаступљеније, једино су сведочанство о овој делатности. Млетачка власт је строго водила рачуна о производњи креча, његовој испоруци, судским споровима који су се водили око креча и кречана, као и о исплаћивању новца за испоручени креч, а ми смо овим радом подсетили на делатност које више нема. Кључне речи: кречана/клачина, креч, производња, продаја, наплата