Джендър в български пословици - (Russian Federation), Elenа Uzenevа (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 53 (2005), 2005)
В анализираните над 5000 български пословици се откриват културните стереотипи и представи за мъжа и жената и доминиращите тенденции и оценки във връзка със пола, фиксираните в езика. Поголямата част от пословиците принадлежи към метаджендърното равнище, полово-социалният фактор няма водещо значение, но в изследвания материал са отчетливо изразени андроцентричност, т.е. отражението на мъжката перспектива, и женския поглед към света. Клучни зборови: джендър, пословици, мъжко/женско, стереотипи, картина на света, фолклор, лингвокултурология