Полна припадност и наслеђивање - (Serbia), Jadranka Đorđević (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 53 (2005), 2005)
Посматрајући установу наслеђивања у социјалистичком периоду, аутор констатује да полна припадност представља главни параметар по којем се врши распоред наследних добара између наследника. У раду се објашњава веза између пола наследника и начина на који се регулишу наследно-својински односи између сродника у врањском крају. Самим тим се јавља потреба да се размотри и питање равноправности полова у социјалистичком друштву. Кључне речи: наслеђивање, полна припадност, закон, обичајно право, социјализам.