Појединац и породица - (Serbia), Ljiljana Gavrilović (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 53 (2005), 2005)
У раду се разматра однос идеалног и реалног модела породичне организације у патријархалним заједницама, места појединца унутар породичне структуре и могућности изградње и реализације индивидуалног идентитета. Коришћени су подаци из широке класичне литературе о задрузи и из личних истраживања обављаних током осамдесетих година 20. века и у савременом периоду. Претпоставка је да изградња личног идентитета унутар патријархалних односа може бити стимулисана само у стабилним социо-економским условима, док се кризне ситуације одражавају на повратак на породични/групни идентитет, дефинисан идеалним моделом породичне организације. Кључне речи: породица, задруга, патријархално друштво, појединац, индивидуални идентитет