Шта ради и где седи "Бели анђео"? - (Serbia), Aleksandra Pavićević (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 53 (2005), 2005)
Слика Белог анђела у цркви манастира Милешеве представља део веће композиције под називом „Мироносице на гробу Христовом“. Међутим, у савременој, популарној култури у Србији, он је издвојен из контекста и егзистира као самостална целина која се репродукује на најразличитијим материјалима и подлогама. Анализа процеса и узрока његовог „исецања“ из смисаоне целине, функција коју ова „икона“ данас врши, као и митологизација њене садржине, представљају садржај рада. Кључне речи: измишљање традиције, реконструкција, „Мироносице на гробу“, Милешева, „Бели анђео“