"Оправослављење" идентитета српске омладине - (Serbia), Miroslаvа Mаlešević (Гласник Етнографског института САНУ, 2005)
У раду се разматрају неке од последица повратка цркве у јавну сферу: њеног растућег ауторитета, улоге у обликовању националног идентитета и утицаја на свеукупна друштвена и политичка збивања у данашњој Србији. У вези са тим указује се на ефекте које широка друштвена промоција религије/православља, посебно увођење веронауке у државне школе, има на формирање свести и опредељења нових генерација младих. Кључне речи: нација, православље, веронаука, школа, млади, женски идентитети.