Смјешани бракови - (Montenegro), Marija Crnić Pejović (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 53 (2005), 2005)
Припадност једној религији код нас је, по неписаном правилу, поистовјећивана са припадношћу једном народу (православци Срби, римокатолици Хрвати), па зато бракови међу припадницима двије религије имају вишеструки значај и посљедице: толеранцију, друштвена и културна прожимања, шире посматрано – и политичка прожимања. У овом раду изнесени су, на основу архивске грађе, бројни примјери таквих бракова, склопљених у 18. и 19. вијеку у Боки Которској, посебно у херцегновском крају. Дати су и црквени и грађански прописи који су омогућавали позитивна рјешења као и препреке за таква рјешења. Кључне ријечи: бракови, православни, римокатолици, 18. и 19. вијек, Бока Которска, Херцег Нови.