Етницитет и интеграција у историјском контексту – Срби у Темишвару - (Serbia), Mirjana Pavlović (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 53 (2005), 2005)
Однос између етницитета и различитих фаза интеграције (адаптација, акултурација, асимилација) српске етничке заједнице у Темишвару анализиран је у различитим историјским периодима (турско, аустроугарско, румунско доба) с акцентом на административну поделу, просторну сегрегацију, као и социјалну и популациону мобилности српског становништва. Кључне речи: етнички идентитет, акултурација, асимилација, мултикултурализам, интеркултурализам