Етничка егзогамија и идентитет: пример Срба у Будимпешти и околини - (Serbia), Mladena Prelić (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 53 (2005), 2005)
У раду се говори о српској заједници у Мађарској, на примеру Будимпеште и околине. Нагласак је на једној упадљивој промени, до које је дошло посебно у првој половини прошлог века: заједница је, у погледу склапања мешовитих бракова, од изразито затворене постала изразито отворена.Осим егзактних бројчаних података који илуструју ову појаву, у раду се износе и ставови припадника српске заједнице према етнички егзогамним браковима. Говори се и о томе какве евентуалне последице има склапање великог броја мешовитих бракова по одржавање етничког идентитета. Посебно је истакнуто како се осећају и опредељују, као и како су унутар заједнице прихваћени, потомци из оваквих бракова. Кључне речи : етничка егзогамија, етнички идентитет, Срби у Мађарској, Срби у Будимпешти и околини.