Гордана Горуновић, Српска етнологија и марксизам: научно дело Шпире Кулишића - (Serbia), Mladena Prelić (Гласник Етнографског института САНУ, 2008)
Гордана Горуновић, Српска етнологија и марксизам: научно дело Шпире Кулишића Српски генеалошки центар, Београд, 2007, стр. 260. Књига која је пред нама бави се научном делатношћу Шпире Кулишића (1908-1989), најистакнутијег представника марксистичко-еволуционистичке оријентације у српској и југословенској етнологији после II светског рата. Опус овог научника обухвата три главна тематско-проблемска комплекса: порекло и развој динарског родовско-племенског друштва, етничку историју становништва динарске културно-географске области и народну религију и обичаје Срба и Црногораца. У књизи која представља критичку интерпретацију и анализу научног дела Шпире Кулишића, Гордана Горуновић се, у оквиру тих Кулишићевих научних делатности, фокусирала првенствено на питања облика друштвене организације у племенима Црне Горе и Херцеговине, етногенезе црногорског народа и конфигурације традицијске културе динарског и етничког културног ареала. Циљ који је себи поставила јесте реконструкција, применом историјског и биографског метода, модела традицијског друштва и његове идеологије, који представља имплицитну, „позадинску“ теорију Кулишићевог рада, чиме се омогућава и њена критичка анализа и интерпретација, како у оновременом друштвеном контексту, тако и у контексту и светлу саме етнолошке науке и њених различитих приступа и достигнућа.