Етнографска грађа у делу Јована Мишковића, 2. део - (Serbia), Biljana Milenković-Vuković; (Serbia), Lasta Đapović (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 56 Број 1 (2008), 2008)
У овом броју Гласника настављамо са објављивањем изабране грађе коју је Јован Мишковић, као штабни официр рудничког округа, од 1868. године забележио и о којој каже: „(...), ја сам чинио многе екскурзије и предузимао више путовања и испитивања по рудничком округу, (...) унакрст пропутовао и у сваком скоро погледу упознао. (...) осем званичних правио сваког рода белешке: у зоологијском, ботаничком, минералогијском, етнографијском, историјском, језикословном ... погледу (...). У колико су пак ове моје белешке по где што непотпуне, (...) у толико с друге стране имају вредност ту, што су испитани и поуздани извор, јер све што је написано, или сам сâм својим очима видео, или из уста ондашњих становника дознао и побележио.“