Херцеговачке избјеглице у Боки Которској и Конавлима (1875-1878) у свјетлу нових података - (Montenegro), Marija Crnić Pejović (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 56 Број 1 (2008), 2008)
На основу архивске грађе дошли смо до нових података о избjеглом становништву из Херцеговине у херцегновски, рисански и дубровачки краj, односно – Конавлe, као и о бризи становништва тих краjeва, нарочито Епархиjе бококоторско-дубровачке и њеног свештенства, о духовном животу избјеглог становништва и школовању избјегле дјеце. Нови подаци омогућују и боље познавање односа аустријских власти, јер су крајеви у којима су се избјеглице привремено смјестиле били под влашћу Аустрије. Објављена литература нам је помогла да добијемо цјеловитију слику о животу избјеглог становништва, међусобном односу са становништвом Боке, несебичном раду Одбора за помоћ, као и о истакнутијим члановима Одбора, без којих помоћ не би била тако свестрана. Кључне ријечи: избјеглице, Херцеговина, Бока, Конавли, Одбори за помоћ, православна црква и свештенство, аустријска власт