Наследноправни положај усвојеника и усвојиоца – на примеру из Врања - (Serbia), Jadranka Đorđević Crnobrnja (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 56 Број 1 (2008), 2008)
Наследноправни однос између усвојеника и усвојиоца неретко бива идентичан односу који постоји између родитеља и њихове биолошке деце. У том погледу се као посебно занимљиво поставља питање наследних права усвојеника наспрам његових биолошких родитеља и крвних сродника, са једне стране и родитеља по усвојењу и осталих грађанских сродника, са друге стране. Адопција је са етнолошког становишта интересантна између осталог и због тога што се тиче односа између крвног и грађанског сродства. Поменути однос долази до изражаја у пуној мери управо код наслеђивања. У раду се анализира наследноправни положај усвојеника и усвојиоца у врањском крају, у другој половини двадесетог века. Кључне речи: потпуна адопција, непотпуна адопција, грађанско сродство, крвно сродство