Ко су избрисани? Технике искључивања у Републици Словенији - (Serbia), Marta Stojić (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 56 Број 1 (2008), 2008)
Термин избрисани је одомаћен назив за административну категорију која се односи на 18 305 људи у Републици Словенији (РС), избрисаних 26. 2. 1992. године из регистра сталног становништва због неаплицирања за словеначко држављанство у законски прописаном року. Избрисани су последично изгубили сва грађанска права, која им ни данас нису у потпуности враћена. Уставни суд РС је одлукама из 1999. и 2003. године потврдио неуставност овог чина. У раду је дат историјат настанка избрисаних и кратак преглед тренутног стања са правног аспекта. Питање држављанства је врло важна тема за истраживање јер су у данашње време разлике у могућностима остваривања основних људских права за држављане и недржављане у Европи достигле висок ниво: овим радом сам желела да прикажем један пример формирања „илегалаца“ од стране државе у којој су или рођени или у којој живе, а на основу кога се могу наслутити све тешкоће оних који су искључени само зато што су према неким потпуно арбитрарним (у светлу људских права али не и социополитичког контекста) критеријумима представљени као претња националном систему и „интересу“ државе. Кључне речи: избрисани, судске одлуке, закони, последице брисања