Етнокултурне стереотипије у функцији локалних идентитета - (Serbia), Desanka Nikolić (Гласник Етнографског института САНУ, 2008)
У раду се на основу расположивог емпиријског материјала (писани извори, грађа са теренских истраживања у Србији, у периоду од 80-их до 90-их година прошлога века) износе резултати проучавања међуетничких и унутаретничких стереотипија, које се посматрају са становишта њихове улоге у истицању идентитета појединих етничких и других локалних заједница у Србији. Кључне речи: етничка група, локални идентитет, стереотипије, етнодемографски процеси, историјска збивања, друштвено-економски фактори, културни типови