Културно наслеђе и туризам. О конструисању етнографских комплекса - (Bulgaria), Stanka Janeva (Гласник Етнографског института САНУ, 2008)
Интересът към културното богатство на един народ е сред основните стимули за развитието на туризма. Тенденцията да се ревитализират традициите на една или друга култура се наблюдава в страни по целия свят. Все по-често днес в процеса на хомогенизация на културите различните общности изобретяват пространства, които са своеобразни резервати на културното наследство. Те предлагат очакваната културна различност, търсена предимно в едно идеализирано минало. Реактивирането му и „живата история“ стават все по-популярни като начини за привличане на туристите и провокира конструирането на специфични пространства и създаването на нови, специално изградени атракции. Една от найатрактивните форми на презентиране на културното наследство е етнографският комплекс. Ключови думи: културно наследство, конструиране на пространството, етнографски комплекси, художествени занаяти