Резултати савремених истраживања народне религије Срба – општи пресек - (Serbia), Ivica Todorović (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 56 Број 1 (2008), 2008)
Током претходног периода спровођена су континуирана истраживања народне религије и традиционалне духовне културе Срба, пре свега у оквиру проучавања односа традиционалног и модерног у савременом културном и друштвеном контексту. Основна намера је била да се непосредним теренским истраживањима обухвати више различитих културних зона и области – у циљу сагледавања образаца промене, карактеристичних за савремени друштвени тренутак. У овом раду се, у крајње сажетом облику, представља синтеза резултата наведених, савремених истраживања народних религијских схватања Срба, са нагласком на односу хришћанских и нехришћанских садржаја. Кључне речи: народна религијска схватања, традиционална духовна култура, континуирана теренска истраживања, традиционално и модерно, савремени контекст, обрасци промене, хришћански и нехришћански садржаји