О успоменама, херојима и путовањима. Клод Леви-Строс на терену - (Serbia), Ljiljana Gavrilović (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 56 Број 2 (2008), 2008)
Маја 2008. године у Галимаровој библиотеци Плејаде, поводом прославе стотог рођендана Клода Леви-Строса, објављен је избор из његових дела. У то издање је ушло седам Леви-Стросових кључних књига (по његовом избору), насталих у периоду од 1955. (Тужни Тропи) до 1993. године, када је изашла његова последња књига Regarder, Écouter, Lire (на енглески преведено као: Look, Listen, Read). Издање је допуњено досад необјављеним текстовима, пре свега белешкама из „зелене бележнице“ (путничког дневника), која се чува у архиву француске Националне библиотеке, и из које су читави делови ушли у Тужне Тропе и друге Леви-Стросове текстове, али и теренским белешкама, које су – за разлику од брижљиво забележених асоцијација и размишљања у дневнику – крајње сумарне.