Saša Nedeljković, Čast, krv i suze: ogledi iz antropologije etniciteta i nacionalizma - (Serbia), Sanja Zlatanović (Гласник Етнографског института САНУ; Издање 56 Број 2 (2008), 2008)
Saša Nedeljković, Čast, krv i suze: ogledi iz antropologije etniciteta i nacionalizma Odeljenje za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i Zlatni zmaj, Beograd 2007, str. 326 Књига Саше Недељковића – Част, крв и сузе: огледи из антропологије етницитета и национализма – представља резултат ауторових дугогодишњих истраживања феномена етницитета и национализма. Књига се састоји из седам засебних, међусобно лабаво повезаних студија, које из различитих тематских углова осветљавају и разјашњавају комплексну природу етницитета на простору Балкана. У предговору аутор објашњава своје истраживачке интенције и одабрани наслов – част и жртвовање (парафраза познатих реченица Винстона Черчила и Макса Вебера), који индиректно указује на суштину етницитета и национализма. Теоријске претпоставке изложене у уводном поглављу – Етничка група, народ, нација, раса: појмовник, теорије, систематизације – упућују на конструктивистички приступ анализи етничких феномена у студијама које следе.