Утицај очинског улагања у кћерке: случај жена у Санџаку - (Serbia), Jelena Čvorović (Гласник Етнографског института САНУ, 2008)
Еволуциони модел факултативних репродуктивних стратегија објашњава велики део животне историје жена, у зависности од присуства/одсуства оца и родитељског улагања. У овом раду је представљено истраживање очинског улагања и његових последица на понашање и животну историју 164 жене у регији Санџака. Као основни приступ, у истраживању се користи екологија понашања, са нарочитим освртом на женске репродуктивне стратегије. Такође, у анализу су укључени и потенцијални генетски ефекти. Екологија понашања је апликација модела еволуционе биологије у истраживању и објашњавању људских друштава. Овај приступ покушава да објасни различитости у понашању, као последицу одговора на зависност од услова средине, у напору индивидуа да максимизирају инклузивни фитнес. Спецификација фактора срединског и друштвеног окружења који ограничавају појединце да максимизирају фитнес представља можда најзначајнији чинилац. За последицу, имамо да појединци развијају стратегије понашања, дизајниране тако да реше адаптивне проблеме. Анализа је показала, после контролисања свих варијабли, да жене чији је отац био одсутан или чије је улагање било минимално имају, у просеку, ранију репродукцију, чешће побачаје и већу смртност деце, већи фертилитет, мање образовања, више бракова и партнера, више уговорених бракова, као и проблематичне и конфликтне брачне односе (укључујући и ризик од насиља у кући), у поређењу са женама код којих очинско улагање било сразмерно веће и континуирано. Когнитиво достигнуће, измерено у виду резултата теста, не утиче на родитељско улагање у овом узорку, а генетски и евокативни утицај деце нису статистички значајни. Ово истраживање сугерише да је родитељско улагање важно, само по себи, у односу на женске репродуктивне стратегије. Наравно, овакав закључак не искључује и друге факторе који могу бити једнако важни. Варијације у родитељском улагању могу бити каузална веза између врсте окружења и ризика и људских животних историја. Кључне речи: родитељско улагање, Санџак, екологија понашања